tiistai 23. helmikuuta 2016

cambridge - viikko 7 | taso 3


No niin, nyt sitä sitten ollaan TASOLLA 3. Kiinnittäessäni kaapin oveen uutta ateriointirunkoa, tajusin tehneeni edellisellä kerralla ihan samalla tavalla... Kylläpähän meikäläisen Camppaus sittenkin viimeksi kosahti kolmosella, ei kakkosella. Ja tietteks, mä tavallaan tiedän jo, missä mentiin vikaan. Mä lopetin Cambridge-aterioiden syömisen liian aikaisin lähinnä kustannusyistä, mutta luulen, että olisin saanut pidettyä jo saavutetun painon ilman yhtä pientä suurta ongelmaa (motivaation totaalisen katoamisen lisäksi).

Kaloreiden laskeminen, mikä siinä onkin niin pirun hankalaa?!

Se on just se asia, mikä on alusta asti tuottanut mulle hirveitä päänsärkyjä ja jomotuksia. Ei sen takia, etten jaksaisi, vaan sen takia etten ihan oikeasti osaaa - turhaudun todella nopeasti ja tällöin usein heitän hanskat tiskiin. FatSecret ja uusi toimiva puhelimeni ovat niiiiiin pelastaneet mut tässä suhteessa, toi kännykän sovellus on aivan huippu! Nyt ainoa asia mikä oikeasti askarruttaa enemmän, on tuo päivällisen kalorimäärä. Se on mun mielestä tosi vaikea hahmottaa, kun ruokaan laitetaan jos jonkinlaista tahnaa, töhnää ja maustetta. Joku varmaankin miettii miksen sitten vain välttele niitä, mutta mä en tahdo. Mä tahdon opetella syömään oikein, eikä siihen kuulu kaiken välttely - vaan se kohtuus, goddammit!

Oon tunnetusti joissain asioissa vähän liian perfektionisti, eli jos homma ei toimi, jätän sen kiukkuisena kokonaan sikseen.  Tällä kierroksella päätin, etten antaisi asian vaivata liikaa. So what jos välillä tulee virheitä kaloreiden laskennassa? Juuri edellisessä Cambridge-postauksessa kerroin, miten mun asenne on matkan varrella hieman muuttunut. Enää ei kyse ole pelkästään painosta, vaan siitä kokonaisvaltaisesta elämäntaparempasta, eikä mun mielestä muutamat ylimmääräiset kalorit horjuta hommaa liikaa, ainakaan jos ne tulevat ihan normaalista (ja periaatteessa terveellisestä) kotiruuasta.

Kaloreiden laskeminen ei kuitenkaan ole se mun ainoa heikko kohtani, samaan listaan mahtuu myös aterioiden rytmittäminen ja annoskoot, voi huoh. Siksipä aion nyt panostaa siihen ihan kunnolla; muokkasin valmentajan antamaa runkoa hitusen ja lopputulos näyttää tällä erää tältä:

(1) klo 08-09: kaurapuuro, ruisleipää rehujen kera tai smoothie | (2) klo 11-12: keylimepiepirtelö + hedelmä* | (3) klo 14-15: keylimepiepirtelö | (4) klo 16-18: päivällinen* | (5) klo 19-20: keylimepiepirtelö (½) + marjoja* | (6) klo 21-22: keylimepiepirtelö (½) + marjoja*

*yhdistettävissä tai siirrettävissä päivän mukaan *jompikumpi riippuen työvuorosta

Esimerkiksi MAANANTAINA kävi niin, että Henkan oli tarkoitus loihtia ruoka kello neljään mennessä, mutta koska kalan pitikin antaa marinoitua (kaksi tuntia, mitä ei tosiaan oltu huomattu alkuperäistä ohjetta lukiessamme), söinkin kotona puolikkaan pirtelön marjojen kera ja 17.30 sitten lohta, riisiä ja kasviksia. Tämän aterian kalorimäärästä en ollut täysin varma (punnitsin kyllä kaiken, mitä lautaselleni päätyi), mutta kompensoin sitten ottamalla varmuuden vuoksi vähän normaalia pienemmän lautasen käyttöön. Kala oli ihan törkeän herkullista, ja vaikka kuinka olisin tahtonut lisää, pitäydyin päätöksessäni olla lipsumatta.  Tänään, eli tiistaina, söin samaa ruokaa.


Jatkossa on ehdottomasti muistettava tietynlainen joustavuus. Esim, jos heitän aamulla marjoja puuron tai smoothien sekaan, illalla niitä voisi ottaa vähemmän. Jos aamusmoothiessa on hedelmää enemmänkin, täytyy kompensoida lounaalla jne. Tämän koin viimeksi todella hankalaksi, mutta eiköhän tuo FatSecret auta tässäkin asiassa, kun sinne saa kätevästi jo etukäteen kirjattua ylös mitä on milloinkin tarkoitus syödä - eli voin rauhassa jo edellisenä iltana suunnitella seuraavan päivän syömiset, kuten teinkin heti maanantaina. Korjailen sitten tarpeen vaatiessa sovellukseen jälkikäteen ne oikeat summat ja ruoka-aineet.

Itselleni äärimmäisen oleellinen tavoite on myös iltapalan "yhdistäminen" ja asteittainen aikaistaminen, mutta ajattelin nyt alkuun kokeilla miltä elämä maistuu yllä olevan rytmityksen kera. Olen ainakin viikon verran nukkunut yöt suhteellisen hyvin, joten yösyömisten poisjääminen on sekin jo suuri henkilökohtainen voitto ja varmasti askel oikeaan suuntaan.

Ja sitä paitsi, jos paino ei laske (vielä ainakin se 5 kiloa olisi tarkoitus rutistaa pois), niin sitten tehdään yhdessä valmentajan kanssa joku taianomainen korjausliike. Aamupaino oli ainakin tänään 68,1kg... jännä nähdä mitä mieltä puntari on huomenna - tai ylihuomenna. Niin tai näin, kyllä tää tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti