perjantai 2. kesäkuuta 2017

bujo | official bullet journal + miten sitä käytän

Eli toisin sanoen: miten konkreettisesti käytän bujoa ja miksi.


(Hellou! Tulikin vähän aiottua pidempi postaus, joten jos bujoilu ja mun mielipiteeni asiasta on jo täysin tuttu, niin skrollaa vaan ihan luvan kanssa alas - sieltä löytyy meikäläisen tulevan bujon "käyttis" :D)

Mulla on teknisiä ongelmia kännykän - tai oikeastaan tän fucking tietokoneen kanssa, joten enpä saa helmikuun helmiä vieläkään ulos. Kahtellaan jos toi kanssaeläjä osaisi toimia IT-tukena tässä joku päivä :D

Nyt siis silläkin uhalla, että porukalla alkaa tulemaan kaikenmaailman bujot korvista ulos, mun on pakko tulla heittämään oma lusikkani tähän soppaan - taas kerran. Sikälimikäli joku ei vieläkään tiedä mikä bujo on (miten voi olla mahdollista kaiken mun hypetyksen jälkeen, kysynpähän vaan) niin se on tosiaan kaikkien kalentereiden, to-do-listojen, päiväkirjojen ja satunnaisten muistiinpanojen kuninkaallinen. Se on keino hallita ja organisoida sun elämää, silleen yksinkertaisesti sanottuna. Sen kehitti Ryder Carroll tässä jokunen vuosi sitten ja bulletjournal.comista löytyykin oikeastaan kaikki tarpeelliset perustiedot, muun muassa bullet journaling 101.

Pinterestistä ja instasta löytyy ihan älyttömän kauniita ja persoonallisia tekeleitä ja tosi monelle bujo toimiikin kiireisen elämän keskellä taiteellisena kanavana, mutta pohjimmiltaan kyse on ihan vaan listoista, joiden avulla sä pysyt ajan tasalla. Mulla on paha tapa hukkua youtuben ihmeellisen maailmaan hävyttömän pitkäksi aikaa (mun ihan suosikkitapani tappaa aikaa on selata youtubesta bullet journal flip through-videoita), mutta jos jotain hyvää, niin tässä yhtenä päivänä bongasin sieltä videon, jonka ehdottomasti näyttäisin kaikille aloittelijoille tai asiasta kiinnostuille:


Törmään toistuvasti kolmeen kommenttiin - siihen, että ihmiset kysyvät ai mikä bujo ja siihen, että vastattuani he kohauttavat olkiaan ja toteavat, että en mä osaa piirtää, jonka jälkeen ilmoille pamahtaa vielä se vihoviimeinen lause: oon niin perfektionistikin, että hermo vaan menisi. No, ymmärrän tuon, koska mulla oli periaatteessa samat fiilikset ja pelot siinä vaiheessa kun siirryin tavallisesta kierrevihkosta vähän kallimpaan moleskineen, mutta. Mä oon sanonut tän monta kertaa ennenkin ja sanon sen taas: bujoon ei ole pakko piirtää yhden yhtä kuvaa jos ei halua. Ja jos haluaa, muttei osaa, niin sitten voi tehdä niinkuin minä - harjoittelee! Tää on toiminut aikalailla terapiana ja pikkuhiljaa mun hippasen liian perfektionistinen/neuroottinen luonteeni on alkanut hellittää siinä mielessä, että virheet ei enää haittaa. Niitä saa tulla ja ne saa näkyä ja niille voi jopa nauraa!  Ei ne teokset heti näytä miltään ammattitaiteilijan tekemältä eikä ne voikaan, koska ne ei niitä ole. Lisäksi musta on kiva tulostella kuvia ja quotteja, eikä siinäkään ole mitään väärää.

Aloittelijoille yleensä sanotaan, että aloittakaa simppelisti ja että kokeilkaa kaikkea niin se oma juttu löytyy kyllä. Toisaalta tämä on siis aivan täysin totta; se oma juttu löytyy kyllä. Mutta huoh, jos sä haluat aloittaa testaamalla kaikkea niin oikeesti, go for it. Ja kun se oma juttu vihdoin löytyy ja tulee se turhautunut fiilis, mikä monelle tulee - siis se, kun haluaisi vaan unohtaa ne kokeilut ja epäonnistuneet versiot ja aloittaa oman juttunsa kanssa ns "puhtaalta pöydältä" niin mikä jottei? Vanhan vihkon voi aina jättää kynien testaamiseen tai harjoitteluvihkoksi tai whatever.

Joskus oon törmännyt kommenttiin, jossa on kyseenalaistettu muun muassa bujon hyödyllisyys ja tehokkuus: "Jos menee enemmän aikaa vihkon koristeluun kuin niiden asioiden tekemiseen, ni onks siinä sit mitään järkeä?" No, itsehän olen vahvasti sitä mieltä, että jos ihminen viettää aika koristellen bujoaan ihan vaan pakoillakseen velvollisuuksiaan, niin ongelma on kyllä jossain ihan muualla kuin bujossa. Jos ihminen koristelee bujoaan, koska se nauttii siitä, niin eikö se nimenomaan ole tehokasta? Se, että sä tulet paremmalle mielelle, oot onnellisempi ja saat tätä enemmän irti itsestäsi ja arjestasi, eikö se nimenomaan herranjumala ole tehokkuutta?

Itse harrastan sitä samaa todellisuuspakoilua välillä, kyllä, mut on mun mielestä toisaalta paljon terveellisempää piirtää ja kirjoittaa ja mietiskellä asioita kuin istua aivottomana pleikkarin edessä pelaamassa - mitä siis sitäkin harrastan, koska mä tosiaan rakastan pelaamista. Ja kun ainakin omalla kohdallani bujo ja sinne kirjaamani asiat ovat ihan oikeasti valehtelematta auttaneet mua kasvamaan henkisesti ja psyykkisesti vahvemmaksi. Se, että joku tykkää viettää aikaa bujonsa parissa ei mun mielestä ole keneltäkään toiselta pois. Ellei kyseessä ole vanhempi, joka täysin laiminlyö lastaan tai jotain vastaavaa, mutta eipähän siinäkään ongelman juuri taida olla bujo... anyways!

Mä rehellisesti sanottuna niin toivon, että olisin törmännyt tähän ilmiöön jo ala-asteella, koska niinkin yksinkertainen asia kuin sisällysluettelo olisi muuttanut mun elämäni täysin - puhumattakaan lukiosta ja lukioaikaisista muistiinpanoista! Mielenkiintoista tosin on se, että mähän itse asiassa olen joskus pentuna käyttänyt sisällysluetteloa ja numeroinut sivuja, mutta se luettelo on aina löytynyt tyyliin vihkon kannesta, enkä jostain syystä ole ikinä tullut ajatelleeksi, että saman vihkon kansien sisään voisi mahduttaa kaiken. Sen sijaan mulla on about miljoona keskeneräistä vihkoa, koska jokainen on varattu yhdelle asialle, esim. päiväkirjamerkinnöille, tarinoille, ideoille jne. Aion luopua näistä random-vihkoista nyt kokonaan - tai siis, en mä tietenkään vanhoja heitä pois, mutta aion tästä lähtien tod näk sisällyttää sisällysluettelon kaikkiin vihkoihini. Tästä päästäänkin sujuvasti meikäläisen nykyiseen sisällysluetteloon ja systeemiin.

Mähän aloitin bujoilun tossa 2016 lokakuun tienoilla eli tein tosiaan silloin kierrevihkosta kalenterin, koska kaupan kalenterit eivät vastanneet mun tarpeisiini. Törmäsin bullet journaliin selatessani netistä "parempaa vaihtoehtoa" vanhan kalenterin tilalle. Parempaa kalenteria en siis löytänyt, mutta paremman systeemin kyllä! Kuten olen sanonutkin, en enää näe itseäni ostamassa kaupan peruskalenteria. En ainakaan vähään aikaan.

Tähän on pari ihan konkreettista syytäkin, eli ensinnäkin mä haluan aina säästää kalenterit, koska ne sisältää myös muistoja, mutta toisaalta kalentereiden säilyttäminen on aina tuntunut vähän turhalta - nätin vihkon säilyttäminen tuntuu paljon mielekkäämältä varsinkin, kun tulen aika varmasti tekemään bujooni jatkossa myös pieniä päiväkirjamerkintöjä. En oikeastaan enää kirjoita päiväkirjaa samalla tavoin kuin ennen, yleensä avaan sen ainoastaan huonoimpina hetkinä, joten viime aikoina päiväkirjojen selaaminen on ollut yhtä tuskaa. Surua surun perään. Vanhempana voi niiden lisäksi sitten välillä selailla vanhoja bujoja, joihin on mahdutettu myös hyviä ja iloisia hetkiä, jotka haluan muistaa. Tässä on itse asiassa yksinkertaisimmillaan se syy miksi olen taas täällä jauhamassa tästä samasta asiasta.

NYT ASIAAN. 
Pahoittelut mammuttimaisesta introsta, hupsistakeikkaa.


Mähän siis tein tossa toukokuun (2017) alussa itselleni uuden bujon, mutta mä tein sen luonnolleni uskollisena joulukuuhun asti viikkolokien muodossa. Don't get me wrong, mä siis rakastan tuota bujoa ihan hirmuisesti jo pelkästään väristä lähtien, mutta... Kun mä sitten huomasin haluavani ykskaks yllättäen sisällyttää bujooni myös päiväkirjamerkintöjä, kouluprojekteja ynnä muuta, mä tajusin että mun on annettava periksi ja otettava askel lähemmäs Ryderin alkuperäistä ideaa - eli päätin seuraavassa bujossa ottaa käyttöön tulevaisuuslokin (future log), kuukausilokin (monthly log) ja päivittäiset merkinnät (daily log).

Alunperin mun ajatus oli, että saisin kokonaisen vuoden tai ylikin mahtumaan samaan vihkoon, mutta tulin siis siihen tulokseen, ettei se ole missään suhteessa mielekästä tai tarkoituksenmukaista. Ja koska bujossa on edelleenkin parasta se kuuluisa joustavuus, nappasin Suomalaisesta Kirjakaupasta (YOU READ IT RIGHT, CIVILIZATION HAS ARRIVED TO FINLAND!) virallisen Bullet Journal -vihkon. Kyllä. Niitäkin löytyy. Koska mä tosiaan tykkään kuitenkin ihan hirveästi tosta mun nykyisestä bujosta, mä päätin käyttää sitä syyskuuhun asti ja aloittaa uuden lukuvuoden myötä sitten uuden bujon. Tän nykyisen kanssa aion leikitellä, kokeilla  ja suunnitella just niin paljon kuin sielu sietää. Päivä päivältä tykkään nykyisestä bujosta enemmän ja enemmän: se on niin mun näköinen, sekava ja ihan vinksahtanut, haha. Tää nykyisen kanssa "leikkiminen" on myös tehokkaasti auttanut mua kehittämään tulevaa bujoa varten tietyntyyppisen aloitussetupin, josta ihan kohta lisää... eli:

TULEVA SYSTEEMINI

AVAIMETKuvassa siis Moleskine vasemmalla ja nykyinen Leuchtturm oikealla. Pohjatietona kerrottakoon, että alunperinhän mun bujoni (kierrevihko sekä sitä seurannut Moleskine) olivat varsin värikoodattuja. Mun ongelma alkuperäisten avainten (keys) kohdalla oli se, että mä en vaan tykännyt siitä isommasta pallosta/ympyrästä, joka edustaa tapahtumaa tai sovittua menoa (event) ja lisäksi oli jotenkin palkitsevampaa ruksia tehdyn homman/hoidetun asian (task) jälkeen laatikko kuin tehdä pisteestä ruksi - lisäksi koska mä olen mä, mä tietenkin tahdoin myös koodata eri hommat eri väreillä.

Bujon evoluutio meni kutakuinkin näin: vaikka mä rrrrrakastan värikoodausta, en vaan kyennyt kantamaan miljoonaa eri väriä mukanani päivittäin - bujohan kulkee mun mukanani, tottakai. Tähän asti olin tehnyt aina laatikot eri väreillä, joten mitäs nyt sitten? No, mä päädyin hieman supistamaan värikoodejani, mutta sekään ei oikein auttanut, koska yhyy, tykkään värikoodeista! Mun aivot toimii niiden mukaan, silloin kun niissä on joku logiikka ja ne on hallitussa muodossa. Mä myöskin koin tarpeelliseksi erotella selkeästi menot tehtävistä ja toisaalta Henkan menot omistani, mutta koska mä en tykännyt käyttää mitään kolmiota tai palloa menon merkkinä, eikä se oikein näyttänyt hyvältä ilman mitään merkkiäkään, olin suorastaan lohduton... :D Koin bujon organisoinnin ilman värejä täysin mahdottomaksi - joo, monethan harrastaa täysin mustavalkoisia bujoja but I'm just not one of those girls!

Mulla kesti jopa näin kauan, ennen kuin keksin ratkaisun. Tykkään vieläkin käyttää ruksittavia laatikoita esim. kouluprojektien kohdalla, mutta muutoin olen siirtynyt merkitsemään tehtävät/hoidettavat asiat pisteinä, jotka sitten tosiaan muutan rukseiksi - niin se mieli muuttuu. Tapahtumat merkitsen sen sijaan laatikoilla, jotka sitten kotona rauhassa saan värittää eli ei tarvitse kantaa värejä mukana! Näin pystyn erottelemaan Henkan menot (metallinhohtoinen harmaa) omistani (vihreä). En enää kirjaa bujoon Henkan työaikoja, koska ne  vaihtuu ihan koko ajan joten niitä varten loin meille yhteisen google kalenterin ja työajat näpytellään sitten aina muutoksineen sinne. Niiiiiiin simppeliä! En myöskään enää tee sivua näille koodeilleni/avaimilleni vaan liitän washiteipillä tuollaisen pienen läpyskän sisäkanteen, jos tarve vaatii. Sen lisäksi, että siitä on kesken bujoilun helpompi tarkistaa värikoodit ynnä muut omat merkkinsä (ne oikeasti unohtuu alussa jos tykkää meikäläisen tavoin muokata systeemiä), sen voi kätevästi vaihtaa jos päätyy jossain vaiheessa vaihtamaan merkkejä yms.

SISÄLLYSLUETTELO aka INDEX


Vasemmalla nykyinen, oikealla tuleva bujo. Molemmissa vihkoissa (Leuchtturm 1917) on tosiaan sisäänrakennettuna index ja sivutkin ovat numeroitu valmiiksi, mikä kieltämättä helpottaa arkea. Ameijanvihreässä sisällysluettelossa on ensin paikka sivunumeroille ja vasta sitten itse aiheelle, Smaragdissa eli Emeraldissa ei paikkoja ole erikseen määritelty. Itse suosin sivunumeroa aiheen jälkeen; emeraldissa aion ottaa käyttöön kokoelmien ketjutuksen (threading) eli käytännössä en siis aio kirjoittaa jokaista kokoelmaani erikseen indeksiin. Sanotaan että siivouslistani täyttyy ja mun täytyy tehdä uusi aukeama/sivu keskelle bujoa. Sen sijaan, että kirjoittaisin indeksiin seuraavalle tyhjälle riville siivouslista vol 2 tai jotain vastaavaa, aion laittaa jo olemassa olevan otsikon perään joko | -merkin tai palluran ja uudet sivunumerot, jolloin näen helposti kaikki ne sivut, joille siivouslista on levittynyt. 

En myöskään jostain syystä halua mitään valmiiksi kirjoitettua indeksiini (esim. emeraldissa lukee yläreunassa INDEX), joten ongelma korjaantui värityskuvilla... jos ja kun kuuntelen esimerkiksi luentotallennetta enkä tee muistiinpanoja, värittelen siinä samalla kuvia, joita bujosta löytyy ja pystyn näin keskittymään paremmin itse asiaan! En myöskään aio listata indeksiini enää kuukausinäkymiä, viikkonäkymiä ja tulevia päivälokeja vaan niputan kuukauden yhden otsikon alle. Mulla on on muun muassa kuukaudet värikoodattuina, joten selatessa pystyn aika näppärästi paikantamaan oikean kuukauden. Toki nyt täytyy ensin opetella nämä uudet värit; tulevassa kun on nyt tehty värikoodit Zebra Mildlinereillä, jotka ystäväni tilasi mulle pyynnöstäni (tilasi se mokoma kyllä itselleenkin siinä samalla, me kun tunnetusti jaetaan nää hulluudet ♥). Ja kyllä, koska kaikilla muillakin (Henkkaa lainatakseni) "itseään kunnioittavilla bujoilijoilla" on ne, niin Iina Kolkytvee halusi ne myös. Piste. 

TULEVAISUUSLOKI


Luulin haluavani heti ensimmäiselle sivulle värikkäät vuosikalenterit - paskanmarjat! Luulin väärin. Eli nou worries, virheitä sattuu! Toisin sanoen korkkasin hienosti uuden upean Official Bullet Journalini kusemalla heti ekan aukeaman kohdalla, jep. Päädyin tästä johtuen teippaamaan sivut yhteen - tulevaisuusloki aka future log alkaa nyt siis sivulta 3 eikä 1. Meinasin aluksi jättää sivut liimaamatta, ihan vaan muistutukseksi siitä, että it's okay to make mistakes, mutta koska päädyin aina avaamaan ensimmäisen aukeaman future logia etsiessäni, liimasin sivut lopulta yhteen ihan käytännön syistä. Tulevaisuuslokissa sovelsin Eddy Hopen calendexia ja Alastair-metodia. Oon tässä jo pidempään ollut kiinnostunut näistä molemmista tulevaisuuslokeista, mutta en tiennyt kumpaa käyttäisin, joten kun törmäsin yhdistelmään (täällä) bulletjournal.comissa, päätös oli aika helppo tehdä. No kumpaakin, tietty!

Kannattaa muuten kurkata noi linkit, jos haluat tietää miten näitä systeemejä käytetään "oikein", itsehän muokkasin nämä omiin tarpeisiini sopiviksi. Eli tulevassa bujossa vasemman puolen calendexiin aion merkitä värikoodatuin palluroin/laatikoin esim luennot ja demot, jotta saan yleiskuvan tulevan kuukauden päivistä. Toiselle sivulle voin alastair-metodilla listata tapahtumia ja menoja siinä järjestyksessä kuin ne tietooni tulevat, yksi per rivi, ja pallura sijoitetaan tietenkin vastaavan kuukauden kohdalle. Kuukausilokiin siirrän sitten tietenkin tästä kaikki oleelliset tiedot, lisään luentoihin ja demoihin tarkat kellonajat jne. Seuraavalla aukeamalla on vastaavanlainen setup, eli vasemmalla on kuukaudet tammikuusta huhtikuulle ja oikealla sitten tammikuulta elokuulle. En kokenut tarpeelliseksi sisällyttää ns. kesäkuukausia calendexiin, koska ainakaan ekana vuonna ei ole ollut hirveästi luentoja tai demoja tuona aikana - jos seuraavana lukuvuonna tilanne on toinen, voin aina lisätä tarvittaessa calendexin... ah, the beauty of index!

En tiedä vielä tulenko käyttämään calendexia aikalailla Boho Berryn Karan tapaan vai en, saas nähdä. Hänhän siis lisäsi calendexiin värikoodit. Itse en välttämättä aio lisätä calendexiin tapahtumien sivunumeroita, sen takia on tuo oikeanpuoleinen sivu, että pystyn menot listaamaan suoraan sinne. Karahan siis kirjaa sovitut tulevat menot aina sen päivän kohdalle, jossa on menossa ja merkkaa sitten calendexiin sivunumeron, jolta kyseinen meno/tapahtuma tietoineen löytyy. Kätevä tapa, mutta en tiedä kestäisikö mun hermot selailla sitten bujoa läpi nähdäkseen tarkemmin mitä on millekin päivälle sopinut.

VUOSINÄKYMÄ


KOULUCALENDEX


Koulucalendex on tällä hetkellä vielä tyhjä, luonnollisesti, koska lukukausi alkaa vasta syyskuussa eikä kurssitietoja ole vielä kunnolla saatavilla - mikä on muuten tosi ärsyttävää tällaisesta neurootikosta, mähän haluaisin jo tietää täsmälleen et mitä ensi lukuvuonna opiskellaan ja milloin, haha. Nykyisessä bujossa demot on merkitty pinkillä highlighterilla, luennot vihreällä ja muut opiskeluun liittyvät menot/projektit/ryhmätyöt liilalla, mutta tässä bujossa aion rajoittaa opintoihin liittyvät jutut kokonaan liilan eri sävyihin. Koulucalendexiin en sisällytä luentoja tai demoja, koska ne näkyvät tulevaisuuslokissa, mutta oon siis koko tän koko vuoden ajan kaivannut sellaista "yleisnäkymää" vuodesta palautuspäivineen - siis että näkisi milloin kannattaa mitäkin tehdä, milloin on tehtävien osalta löysempää, milloin niitä tulee olemaan useampi työn alla jne.

Toivonmukaan tämä vastaa nyt sitten siihen tarpeeseen. Seuraavalle parille aukeamalle tulee tarkemmat kurssitiedot. En oleta, että tämä vihko nyt välttämättä riittää elokuulle asti, mutta tuntui loogiselta laittaa koko lukuvuosi näkyviin. En ole ihan varma miten aion tämän toteuttaa, värikoodaanko vielä kurssit erikseen vai vai merkitsenkö vain muistan palluran palautuspäivän ja/tai tentin kohdalle. Se jää nähtäväksi.

Oiskohan tää ensimmäinen osa nyt tässä? Sikälimikäli jotakuta kiinnostaa, voisin ensi kerralla selittää tarkemmin miten aion käyttää kuukausinäkymää ja dashboardia, jonka siis itse itselleni kehittelin :) Kysykää ihmeessä, jos joku juttu jäi epäselväksi. Oon tunnetusti huono selittämään!


2 kommenttia:

 1. Mikäs kynä/teippi/tarraväline tarvitsee metsästää seuraavaksi "itseään kunnioittaville bujoilijoille"? ;)

  Hienolta kyllä näyttää! Mä ainakin pidän bujon parissa näpräämistä rentouttavana ja oon huomannut, että jo lyhyessä ajassa asiat, joita ennen lykkäsin tuomiopäivään asti, tulee oikeasti tehtyä. Trakkereiden ruksimisestä saa jotain kieroa mielihyvää, joka motivoi kummasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis kyllä, IHMEELLISTÄ miten joku pieni ruksi tai laatikon värittäminen voi olla PALKINTO?! Mä en vaan pysty käsittämään tätä :D Ja siis periaatteessa nyt tarvitaan sitten se vika mildliner-setti mikä meiltä puuttuu! Sitten tietenkin tombowt ja washiteipit, jotka sopii noihin väreihin (että saa oikean värisen washin joka kuukaudelle, it is important!!), mutta aikalailla mulla nyt on tiedossa että mistä noi kummatkin löytyy. Mut oota vähän aikaa niin kyllä mä jotain keksin... se limen vihreä leuchtturm olisi kyllä aika bueno :D <3

   Mut niin, like I told you -- life changing lifesaviour it has been. Neeeever going back!

   Poista